Het kooikerhondje

Enkele Raspunten

De ideale schouderhoogte voor reuen is 40 cm en voor teven is 38 cm. Een marge van 2 cm boven en 3 cm onder de idealen maten is toegestaan. Ze wegen 9 – 14 kg, afhankelijk van de grootte. De vacht is middellang, licht golvend tot sluik, die goed moet aansluiten en niet mag krullen. Goed ontwikkeld onderhaar. De kleur is wit met oranjerode platen; kleur moet overheersen. Zwartbont en driekleur zijn niet toegestaan. De oorharen zijn lang en aan het uiteinde moeten ze voorzien zijn van zwarte haarpunten (‘oorbellen’).

Gebruik

Een kooikerhondje heeft een uitgesproken werklust en wil graag voor de baas werken. Ze zijn goed te gebruiken voor actieve hondensporten op het gebied van gehoorzaamheid, behendigheid en flyball.

Gezondheid

In het ras komen epilepsie, ENM (klik hier voor meer info over ENM), Von Willebrand Disease, erfelijke oogaandoeningen en af en toe patella luxatie voor. Fokdieren worden hierop onderzocht.

Aard

Vrolijk maar niet luidruchtig, zeer op zijn vertrouwde omgeving gesteld. Vriendelijk, goedaardig en attent. Gevoelig voor lawaai en harde woorden. Aanvankelijk terughoudend tegenover vreemden, kinderen en honden. Heeft hij eenmaal iemand geaccepteerd, dan wordt dat een vriend voor het leven. Afhankelijk van het temperament zal hij vluchten of grauwen bij onzekerheid. In huis op zijn tijd rustig en bescheiden, dan weer speels en bruisend van levenslust. Goed waaks, maar slaat alleen aan als daar reden voor is. Buiten loslopend maakt hij flink tempo, met een lichtvoetig gangwerk en een permanent sierlijk wuivende staart.

Bijzonderheden

Behalve regelmatig borstel-kam beurten heeft de vacht geen bijzondere verzorging nodig.

Voor meer raskenmerken klik hier. 

Vereniging Het Nederlandse Kooikerhondje